Het verschil tussen de Amerikaanse ‘Truck’ en de Britse ‘Lorry’

Normaal gesproken hebben we het in het buitenland over de ‘truck’, maar toch hoor je zo nu en dan ook het woord ‘lorry’ voorbij komen. Het is zeldzaam om Amerikanen te vinden die het woord ‘Lorry’ gebruiken. Het is voornamelijk een Britse term. Of het nu afkomstig was van de Indianen of het Britse leger, maar uiteindelijk verwijst het woord naar een grote auto.

Het woord is mogelijk afkomstig uit Noord-Engeland van de uitdrukking ‘lurry’ of ‘laurie’, wat kort gezegd ‘motorvrachtwagen’ betekend. Een voertuig dat zware goederen sleept of trekt. Het voorvoegsel ‘motor’ was alleen relevant wanneer er paardenkoetsen, stoomwagons en motorvoertuigen werden gebruikt. Het voorvoegsel werd overbodig toen paardenkoetsen en stoomwagons verouderd raakten en dus bleef het woord ‘vrachtwagen’ over.

De Britten gebruiken de woorden Lorry en Truck door elkaar. Een ‘Truck’ in Amerika verwijst voornamelijk naar voertuigen die speciaal zijn ontworpen om goederen te vervoeren en geen passagiers. Voor de britten geldt dit net even iets anders.

Verschillen in de vrachtwagenindustrie

Groot-Brittannië en Amerika hebben verschillende classificaties van vrachtwagens. In de VS worden bedrijfsvoertuigen ingedeeld op basis van hun brutogewicht en wordt onderverdeeld in negen klassen, maar de meeste mensen gebruiken hoofdzakelijk drie classificatie-klassen voor vrachtwagens die op de snelwegen rijden. De belangrijkste gebruikte classificaties zijn lichte, middelzware en zware vrachtwagens.

De Britten waren tot de Brexit onder EU-wetgeving. De classificatie van voertuigen in de EU is een beetje ingewikkeld. De voertuigen worden voornamelijk ingedeeld op basis van het voertuiggewicht, het aantal wielen dat het voertuig heeft en het doel van het voertuig. Dit betekent of het voertuig wordt gebruikt voor het vervoeren van passagiers, goederen, landbouwproducten of andere doeleinden. De categorieën zijn meer dan twintig. Daarom worden vrachtwagens in het VK ingedeeld naar gewicht en aantal assen. Het type vrachtwagen dat men heeft, bepaalt het gewicht van de goederen die de vrachtwagen legaal mag vervoeren.

Wil je zelf een dergelijke vrachtwagen huren? Fraikin heeft een ruim aanbod aan vrachtwagen huur voor u beschikbaar. Bezoek onze website of bel voor meer informatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *